Voor de Maand van de Filosofie schreef Eva Meijer het essay Vuurduin : aantekeningen bij een wereld die verdwijnt. Dit essay gaat over de gevolgen van klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen. Op woensdagavond 7 april werd Eva Meijer geïnterviewd door Annette Timmer.

Pauline Broekema, foto: Merlijn DoornernikEva Meijer

Eva Meijer is filosoof en schrijver. Haar filosofische werk gaat vooral over taal en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie. Ze werkt nu aan de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Amsterdam.

Denken over de natuur

In haar werk onderzoekt Eva Meijer hoe ons denken over de natuur verbonden is met de vernietiging van onze leefwereld, en wat we er tegenover kunnen zetten – als individuen, maar vooral politiek. Ze doet dat met behulp van filosofen en schrijvers, hond Doris en de taal zelf, die ons de wereld op een nieuwe manier kan laten zien.

Haar interview sloot aan bij het thema van de Maand van de Filosofie: 'De natuur was hier'. Centraal stonden de gevolgen van de klimaatverandering en de rol van de mens.

Annette Timmer

Annette Timmer is bekend als presentator en interviewster en als programmeur van schrijvers in de Literaire Hemel in Amen. Ze interviewde Eva onder meer over haar essay en het thema van de Maand van de Filosofie.

Uitzending terugkijken

Het interview is opgenomen in de Grote Theaterzaal van De Nieuwe Kolk te Assen. Tijdens de lezing konden kijkers via de chat vragen stellen aan Eva Meijer. De live-uitzending is voor bepaalde tijd terug te kijken via de onderstaande knop.  

Kijk het interview met Eva Meijer hier terug

 

Splinter Chabot The Hague 2020 Copyright Anton Corbijn 20012 mei: interview met Splinter Chabot

De komende tijd gaan de bibliotheken het publiek meer online lezingen of interviews aanbieden. Op woensdag 12 mei is programmamaker, schrijver en politicoloog Splinter Chabot onze gast voor een online interview. De interviewer is Matijs Lips, gekozen als beste docent Nederlands 2018 en verbonden aan het Nassau College in Beilen. Ook dit kun je vanaf 19.30 uur weer live volgen via het YouTube kanaal van Biblionet Drenthe.

Eerdere interviews

Het eerste interview was op woensdag 10 maart met Pauline Broekema.

 

Kijk het interview met Pauline Broekema hier terug

 

Foto Eva Meijer: Sebastiaan Steveniers